| |||||||||||||
Diakon Krystian Krepel
Rdzenny Kaszëba – jak ciągle przypominają mu znajomi. Urodził się 5 grudnia 1982 roku w Pucku, niewielkim miasteczku położonym nad Zatoka Pucką. Tam też zdobył wykształcenie i złożył egzamin dojrzałości. Od zawsze jest zafascynowany sportem. W latach szkolnych grał w siatkówkę w miejskim KORAB-ie oraz w piłkę nożną w klubie ZATOKA PUCK. Pierwszą wielka przygodą jego życia było… gotowanie. Pracował jako kucharz w restauracjach „Admirał” i „Emi” w Pucku, a także w pizzerii „Przystań” we Władysławowie. Z tą profesją wiązał początkowo swoje plany na przyszłość, okazało się jednak, że jego życie potoczy się zupełnie innymi torami… W roku 2005 rozpoczęła się kolejna, wielka przygoda w jego życiu. Zdecydował się pójść za głosem Bożego powołania i wstąpił do Gdańskiego Seminarium Duchownego w Oliwie. W czasie studiów teologicznych, jako akolita, odbył praktykę w Parafii pw. NSPJ w Gdyni. 11 czerwca 2010 roku z rąk JE ks. bp. Ryszarda Kasyny otrzymał świecenia diakonatu, a decyzją metropolity gdańskiego JE ks. abp. Sławoja Leszka Głódzia został skierowany do pracy w duszpasterstwie Parafii pw. św. Faustyny w Rotmance. Nauczał też religii w Zespole Szkół im. Karola Wojtyły. Z wykształcenia jest kucharzem i magistrem teologii ogólnej☺. Jego zainteresowania i pasje to: zagadnienia teologiczno-moralne, etyka, filozofia, długodystansowa jazda na rowerze, chodzenie po górach, kulinaria, no i oczywiście… sport. |